Επικοινωνία | Sitemap            Σάββατο, 13 Απριλίου 2024    
Ανάπτυξη Νέου  Αναζήτηση:  

30 Ιουνίου 2010- Δελτίο Τύπου ΕΕΚΤ Κινητή Τηλεφωνία στην Ελλάδα: Γραφειοκρατία στη διαδικασία αδειοδότησης και υψηλή φορολόγηση αναστέλλουν επενδύσεις ύψους 1,8 δισ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Κινητή Τηλεφωνία στην Ελλάδα: Γραφειοκρατία στη διαδικασία αδειοδότησης και υψηλή φορολόγηση αναστέλλουν επενδύσεις ύψους 1,8 δισ.
 
 
Αθήνα, 30 Ιουνίου 2010 – Τις επιπτώσεις από την στασιμότητα στην επίλυση των σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας καταδεικνύει η μελέτη που εκπόνησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και η ICAP για την ΕΕΚΤ. Το γραφειοκρατικό νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των δικτύων όσο και η υπερβολική φορολόγηση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου και θέτουν σε κίνδυνο προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 1,8 δισ. από τις εταιρείες την επόμενη τριετία τη στιγμή που την ίδια περίοδο οι επενδύσεις στο σύνολο της οικονομίας αναμένεται να συρρικνωθούν σωρευτικά κατά 33% περίπου. 
 
Ειδικότερα, το δαιδαλώδες και ανεπαρκές νομικό πλαίσιο αδειοδότησης και οι καθυστερήσεις των αρμόδιων Αρχών στην έκδοση των απαιτούμενων εγκρίσεων -  κυρίως των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τις Περιφέρειες -  διαμορφώνουν ένα περιβάλλον όπου η Δημόσια Διοίκηση αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να δημιουργήσει αποτελεσματικές συνθήκες λειτουργίας για τους παρόχους, ώστε να μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε επίπεδο κάλυψης δικτύου και ποιότητας υπηρεσιών που απορρέουν από την άδεια λειτουργίας τους.  
 
Από τις άδειες αυτές η Πολιτεία έχει ήδη εισπράξει περί τα 930 εκατ. ευρώ, ενώ ετησίως οι εταιρίες καταβάλλουν τέλη ύψους περίπου 32,5 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα κόστη έρχονται να προστεθούν και τα έξοδα αδειοδότησης ύψους 35 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο μιας πλήρως ανεπαρκούς διαδικασίας που απαιτεί 2 έτη και την εμπλοκή 9 δημόσιων υπηρεσιών για την αδειοδότηση ενός και μόνο σταθμού βάσης, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η διαδικασία ολοκληρώνεται από 1-3 δημόσιους φορείς, εντός 7,2 μηνών κατά μέσο όρο.
 
Παράλληλα, σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί η υψηλή φορολόγηση. Η Ελλάδα έχει σήμερα την υψηλότερη φορολόγηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς μετά την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ (23%) η φορολογία διαμορφώνεται στο 40,7% του συνολικού κόστους, διπλάσια σε σύγκριση με την ΕΕ των 27 (20,6%). Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις χρήσης, η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε κατά περισσότερο από 100% σε ένα χρόνο (08/2009-06/2010). Έτσι αν και μέσα σε 10 χρόνια ο δείκτης τιμών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας έχει μειωθεί κατά 35,5%, οι μειώσεις τιμών από τις εταιρείες έχουν πλήρως αντισταθμιστεί από την υψηλή φορολογία.
 
Σύμφωνα με τη μελέτη, επισημαίνεται ότι ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες και τις πτωτικές τάσεις στα μεγέθη του.
 
 
 
Τέλος, η μελέτη επισημαίνει ότι στην περίπτωση που η Πολιτεία διευκολύνει την ανάπτυξη του κλάδου και η διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας ενισχυθεί στο 37,3%, μπορεί να επιτευχθεί:
·         Ενισχυμένη συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ κατά 0,5% από την πλευρά της προσφοράς (€1,2 δισ.) και 1,6% από τη χρήση mobile broadband
·         Διασφάλιση 22 χιλ. περισσότερων θέσεων εργασίας
·         Υψηλότερη συνεισφορά στα δημόσια έσοδα κατά 600 εκ.
 
 
Λίγα λόγια για την ΕΕΚΤ
Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας – ΕΕΚΤ ιδρύθηκε το 2008. Στόχος της ΕΕΚΤ είναι η προβολή και η αναγνώριση της προσφοράς των κινητών επικοινωνιών στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στην ανάπτυξη της χώρας. Επίσης, η μελέτη, παρακολούθηση και υποστήριξη θεμάτων της εν γένει αγοράς κινητής τηλεφωνίας, καθώς και η εκπροσώπηση σε φορείς και ενώσεις του ευρύτερου τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
– ΤΕΛΟΣ –
 
 
 
 
 
 
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα γραφεία:
 
ΕΕΚΤ
Λ. Κηφισίας 56, 15125 Μαρούσι
Χριστίνα Μητσοπούλου, Tηλ.: 210 6300066, Fax: 210 6106093
 
V+OCOMMUNICATION
Μιχαλακοπούλου 91, 115 28 Αθήνα
Κατερίνα Σιπητάνου, DirectorIT/Telco, ks@vando.gr,
Τηλ.: 2107249000, Fax: 2107249020, Κιν.: 6936 750461


 

Linkedin
Copyright 2009 - 2016 Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας   |  Δήλωση Προστασίας Δεδομένων  |  Όροι Χρήσης